lördag 9 januari 2010

Gammal skåpmat från 60-talet

Ät, drick och bli smal!
(Hemmets Journal nr 46 - 1968/Ur Arnes Journal)

Jag har läst en bok om att man kan äta, dricka och bli smal. Det handlar om att man skall akta sig för kolhydrater. Kalorier är det inte så noga med längre. Nu skulle jag visserligen inte kunna skilja en kolhydrat från en kalori, men det gör ingenting.

Boken förklarar vältaligt och med hjälp av schematiska skisser varför minskat antal kolhydrater ger säkrare och snabbare viktminskning än att knappa in på kalorierna. Det finns naturligtvis långa tabeller om hur många kolhydrater det finns i olika födoämnen och tabellerna ger ljuvligt klara besked om att en potatis innehåller 10 kolhydrater, en skiva bröd lika många osv. Så länge jag inte själv kan göra dessa uträkningar vill jag inte påstå att boken ljuger men jag har en stark känsla av att den förenklar våra ämnesomsättningsproblem i mesta laget.

Vidare tycker jag att boken visar lite väl stor förtjusning över alla de drinkar som kan peta i
sig utan att belasta sin lekamen med en endaste kolhydrat?! Till detta med den kolhydratsvaga
alkoholen återkommer man nämligen gång på gång. Kanske räknar utgivaren med att en person som pungar ut med 4 kronor och 25 öre för ett glestryckt litet häfte måste tillhöra en samhällsklass, där champagne och vodka står på den dagliga matsedeln.
Man blir därför både förargad över boken och misstänksam mot den. Förekunnelsen verkar för lätt och för lättfärdig. I princip ligger det nämligen en hel del i vad boken förkunnar på sitt alkoholvänliga och tillgjort vetenskapliga sätt.

Det är faktiskt för de flesta människor nyttigt att skära ner kolhydrat-konsumtionen ordentligt. Det gör man genom att minska ner på och ofta avstå från potatis, bröd, såser, mjölmat och socker. Mer behöver man faktiskt inte veta. Det skulle kunna skrivas på en enda sida.... Och att handla enligt vetenskapens senaste rön, det är fint det - särskilt när vetenskapen säger att man inte behöver vara så försiktig med drinkarna.

Böckerna om denna NYA bantningsmetod, som i själva verket är tämligen gammal, har gått ut i betydligt större upplagor än professor Borgströms skrifter om världssvälten...

See you soon

2 kommentarer:

mon amie sa...

Jag behöver dra ner på kolhydrater... Har lagt ut 3-4 kg i höst. Hoppas du har en njutfull helg :)

Kram

IngelaMollly sa...

Många bantningsböcker blir det...Här behöver det skäras ned lite på både det ena och andra ;-)